8 Haziran 2015 Pazartesi

Shoujo Kakumei Utena/Revolutionary Girl Utena

Maskülen bir lise öğrencisi olan Utena'nın sevdiği kız için Öğrenci Konseyi'yle girdiği kılıç savaşları üzerinden ilerleyen ve Freudien fallik sembollerle donatılmış psikolojik, fantastik bir yuri (lezbiyen) anime. Utena'nın sevdiği kız olan Anthy 'Rose Bride' olarak anılır ve Utena da zaten kendini prens zannettiği için prensesini yani Anthy'yi kurtarmayı görev edinir.


Utena'nın prens olmak için çırpınan süper egosuna karşılık Öğrenci Konseyi'nde yer alan ve bütün çökmüş ahlaki değerleriyle adeta bir id gibi Utena'yla çatışan bir de Akio denilen herif vardır. Utena'nın sevdiceği Anthy ise bu ahlaksız Akio'nun kardeşidir. 


Kuleler, kılıçlar, merdivenler, güller gibi sembollerin yanı sıra, Utena'da göze çarpan en önemli noktalardan biri Butler'ın gender performativity meselesine cuk oturan karakterlerden oluşması. Kadınlık durumu, erkeklik durumu gibi meseleler, gender bender karakterler ve başlı başına Utena'nın bir erkeklik performansı sergilemesi Butler'ın da dediği gibi bir 'Gender Trouble' değil de nedir? Utena'nın prens olmak istemesinin bir performans olmasının yanı sıra, büyüme hikayesinin içinde ilerleyen bir de masumluk göstergesi vardır ki Utena'nın prens olmasının sembolü olan gül beyazdır. Bu masumluk belki gerçek dünyada var olan bir masumluk değildir fakat Utena'nın kendi dünyasında prens olduğuna/olacağına inanmasının ve ardından gelen ergenlik bitiminin bir işaretidir. 


Id ve superego açısına geri dönecek olursak Akio 'gerçek' prenstir. Utena'nın rüyalarına giren ve rol model olarak aldığı - tabi egoyu etkileyen bir id olmazsa olmaz - prens, Akio'dan başkası değildir. Utena'nın revolutionary (devrimci) olması nereden gelir? Sonunda Akio'nun prens olarak Utena'ya gelip prensesi olmasını teklif ettiğinde, bütün bu dayatılan kadınlık rollerini yıkıp da Akio'yu reddedip kendisinin prens olma isteğinin peşinden gitmesinden mi? Tabi Anthy'nin Utena'ya 'sen benim prensim olamazsın, sen bir kızsın' diyerek yaptığı kaltaklığı unuttuğumuzu da düşünmeyin. Gerçi Anthy'nin burada bir sembol olduğunu düşünürsek, Utena'nın Akio'ya ve kurulu düzene karşı gelerek açtığı kapının ardından, Utena, Anthy'yi yani bir nevi başkaları tarafından yönetilme durumunu, stereotipleri, korkuları, umutları, beklentileri, kısacası bütün kalıpları ortadan kaldırarak yeni bir dünya düzenine adım atar. 

Viva la revolucion viva la Utena!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder